De menstruatiecup: het gezondste alternatief

Gezondheid en menstruatiecup

2020 is een van de meest uitdagende jaren in onze geschiedenis geweest en we hebben er veel van geleerd. Een van die lessen is dat het belangrijk is om gezond te blijven en ons comfortabel te voelen. Het is dan ook normaal dat we ons beginnen af te vragen hoe we voor ons lichaam zorgen en wat de gezondste alternatieven zijn om dat te doen. In deze gevallen kunnen we ons afvragen of menstruatiecups echt gezond zijn? Met volledige zekerheid kunnen we je zeggen: ja, en een van de beste opties tegenwoordig!

 

Enerzijds is de menstruatiecup vervaardigd uit silicone van medische kwaliteit, dat hypoallergeen is en geen gevaar vormt voor ons lichaam wanneer het in contact komt met de binnenwanden van de vagina. Dit materiaal breekt ook niet af en oxideert niet en vermindert de ophoping van bacteriën, waardoor nare geurtjes en kwetsbaardere omstandigheden worden voorkomen.

 

Hoewel menstruatiecups als een veilig menstruatieproduct kunnen worden beschouwd, moet men zich ervan bewust zijn dat T.S.S. (toxisch shocksyndroom), dat typisch wordt geassocieerd met het gebruik van tampons, zich ook kan ontwikkelen bij het gebruik van menstruatiecups. Een studie gedaan door Nonfoux et al. (2018) wijst op een groei van Staphylococcus aureus en TSST-1 productie op menstruatiecups na 8 uur (in-vitro). Zelfs na 3 wasbeurten met water bleef de biofilm van Staphylococcus aureus bestaan. Op basis van hun studie stellen zij: “Een protocol met een tweede cup die het mogelijk maakt om de cup tussen gebruik door te steriliseren door koken, zou moeten worden aanbevolen”. Als je meer wilt lezen over T.S.S en hoe Beppy je helpt het risico te verminderen, kijk dan eens naar onze blog post.

 

Aan de andere kant is de menstruatiecup, die een populair alternatief is geworden, blootgesteld aan verschillende studies door prestigieuze universiteiten en onderzoekscentra. Deze brachten gunstige resultaten op het gebied van gezondheid en zijn een uitstekende keuze in producten voor vrouwelijke hygiëne. Een van deze studies, getiteld: Use, leakage, acceptability, safety and availability of the menstrual cup, uitgevoerd door de Liverpool School of Tropical Medicine, publiceerde de analyses en resultaten die het gebruik van de menstruatiecup wereldwijd bevorderen, vooral in ontwikkelingslanden en regio’s met sanitaire problemen.

 

Er werd ook aangetoond dat het correcte gebruik van de menstruatiecup, samen met goede hygiënische gewoonten, het optreden van candidiasis en vaginale en urine-infecties verminderde in de groep vrouwen die aan de studie deelnamen. Bovendien bleek er een exponentiële afname te zijn van huid- en inwendige irritaties, vergeleken met die welke werden geregistreerd tijdens en na het gebruik van tampons en wegwerp maandverbanden.

 

Tot slot werd in de studies geconcludeerd dat er geen toename was van gevallen van endometriose of negatieve effecten die de seksuele en reproductieve gezondheid zouden kunnen beïnvloeden, wat erop wijst dat het gebruik van de menstruatiecup veilig en gunstig is, zowel voor gebruiksters die nog niet aan hun seksuele leven zijn begonnen, als voor vrouwen die al een of meer zwangerschappen hebben gehad en een actief seksueel leven leiden.

 

Het is heel belangrijk dat je onthoudt dat menstruatiecups aan dezelfde regels moeten voldoen als elk ander product voor vrouwelijke hygiëne, wat per land verschilt. Door rekening te houden met deze factoren, zoals de kwaliteit en duurzaamheid van de siliconen, ben je verzekerd van een goede investering voor zowel je financiën als je gezondheid.

 

Bronnen:

1. van Eijk, A. M. (2019, 16 julio). Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Public Health. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667%2819%2930111-2/fulltext
2. Nonfoux, L. et al (2018, June). Impact of currently marketed tampons and menstrual cups on Staphylococcus aureus growth and toxic shock syndrome toxin 1 production in vitro. Applied and Environmental Microbiology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29678918/

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

1
  • Item added to cart
1
Je bent 9,75 verwijderd van gratis verzending.
Body in Balance Massageolie
Body in Balance Massageolie (3 x 200 ml)
Prijs:15,25
- +
15,25
    Verzending berekenen
    De verzendopties worden bij het afrekenen geüpdatet.
    Coupon toepassen