Tamponziekte symptomen en behandeling

tamponziekte symptomen

tamponzTamponziekte, ook bekend als toxischeshocksyndroom (TSS), is een ernstige aandoening die kan optreden bij vrouwen die tampons gebruiken tijdens hun menstruatie. Hoewel tamponziekte gelukkig zeldzaam is, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen en preventieve maatregelen te nemen om risico’s te minimaliseren. Lees hier alles over wat je moet weten over tamponziekte symptomen en meer!

Wat is tamponziekte?

Tamponziekte wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal Staphylococcus aureus, die toxines produceren die het lichaam kunnen beschadigen. Wanneer een tampon te lang in de vagina blijft zitten, kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en toxines vrijgeven die in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot verschillende klachten en in sommige gevallen ernstigere complicaties zoals orgaanfalen en in extreme gevallen zelfs de dood. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen, deze belichten we later in deze blog uit.

Wat zijn tamponziekte symptomen?

Het is heel belangrijk om de eerste symptomen van tamponziekte zo snel mogelijk te herkennen, zodat je snel medische hulp kunt zoeken als dat nodig is. De eerste symptomen kunnen lijken op griep, met klachten zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid. Andere symptomen zijn:

 • Huiduitslag: Een kenmerkende huiduitslag die lijkt op een zonneallergie, kan zich ontwikkelen en verspreiden over het lichaam. Deze uitslag begint vaak op de handen en voeten, maar kan zich vervolgens uitbreiden naar andere delen van het lichaam.
 • Duizeligheid en flauwvallen: Door de toxines die door de bacteriën worden geproduceerd, kan de bloeddruk dalen, wat kan leiden tot duizeligheid en zelfs flauwvallen. Dit komt door de effecten van de toxines op het vasculaire systeem.
 • Misselijkheid en braken: De toxines kunnen ook het maag-darmkanaal aantasten, wat kan leiden tot misselijkheid en braken. Deze symptomen kunnen ernstig zijn en bijdragen aan uitdroging.
 • Diarree: Een ander veelvoorkomend symptoom van tamponziekte is diarree. Dit wordt veroorzaakt door de invloed van de toxines op de darmfunctie, wat leidt tot een verhoogde stoelgang.

Als je koorts, huiduitslag, duizeligheid of andere symptomen ervaart tijdens het gebruik van een tampon, verwijder deze dan onmiddellijk en raadpleeg een arts.

Behandeling van tamponziekte

De behandeling van tamponziekte omvat meestal het verwijderen van de tampon en het toedienen van antibiotica om de infectie te bestrijden. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze antibiotica en ondersteunende zorg, zoals vochttoediening. Ook zijn er een aantal dingen die je preventief kunt toepassen om tamponziekte te voorkomen:

 • Gebruik menstruatiecups of sponstampons als alternatief voor tampons om bacteriegroei te voorkomen.
 • Was altijd je handen voor en na het inbrengen van een menstruatiecup of sponstampon.
 • Volg de instructies op de verpakking van menstruatieproducten altijd goed op!

Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

  Verzending berekenen
  Coupon toepassen