Toxische Shock Syndroom (TSS): een reëel gevaar

Introduction to TSS

Eind jaren zeventig werden gebruikers van tampons vooral getroffen door het Toxic Shock Syndrome (TSS). Deze tampons waren gemaakt van synthetische vezels en hadden een hoge mate van absorptie. Tampons werden in 1980 van de markt gehaald en tamponmerken begonnen tampons te maken die veiliger en minder absorberend waren. Tevens werden deze tampons gemaakt waren van natuurlijk katoen. Deze incidenten maakten vrouwen ook bewuster van hun menstruatie hygiëne en begonnen hun tampons 3-4 keer per dag te vervangen. Hoewel het risico op TSS tegenwoordig is verminderd, is het nog niet helemaal verdwenen. 

TSS, dat in de volksmond ook wel de tamponziekte wordt genoemd, is een ziekte die wordt gekenmerkt door koorts, hypotensie, huiduitslag en vitaal orgaanfalen. Het wordt beschouwd als een levensbedreigend syndroom en wordt vaak veroorzaakt door de stafylokokken bacterie die het lichaam binnenkomt en schadelijke gifstoffen afgeeft.

Hoewel dit syndroom vooral bij jonge vrouwen voorkomt als gevolg van het gebruik van tampons, kan het ook iedereen van elke leeftijd treffen, inclusief mannen en kinderen.

Symptoms of TSS

Een van de kenmerken van TSS is dat het zeer snel verergert en dodelijk kan zijn als het niet meteen wordt behandeld, waardoor permanente schade aan vitale organen, necrose, amputatie en zelfs de dood wordt veroorzaakt. Echter, als de diagnose en behandeling vroeg wordt gesteld, herstellen de meeste mensen volledig.

De symptomen van TSS beginnen plotseling en worden snel erger. Deze omvatten:

  • Koorts
  • Griepachtige symptomen; hoofdpijn, rillingen, uitputting, lichaamspijn, keelpijn, hoesten
  • Diarree
  • Zonnebrand-achtige huiduitslag
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen
  • Roodheid in de lippen, tong en ogen
  • Harde ademhaling
  • Verwarring

TSS, menstruatie cups and tampons in Wetenschappelijk Onderzoek

In een studie getiteld Association of the characteristics of tampon use with menstrual toxic shock syndrome in France gepubliceerd in 2011, werd geconcludeerd dat het gebruik van super absorberende tampons een van de belangrijkste oorzaken van dit syndroom is, omdat ze gedurende lange periodes in de vagina blijven. Omdat ze warm en vochtig zijn, wordt het vaginakanaal een geschikt gebied voor de groei van bacteriën, waardoor er een infectie ontstaat. De studie concludeerde ook dat het risico op het ontwikkelen van TSS toeneemt bij gebruik van een tampon gedurende 6 uur of meer, ongeacht de absorptiecapaciteit ervan. Dit is inclusief het risico van tampongebruik ‘s nachts.

Voor menstruatiecups zijn er tegenstrijdige studies als het gaat om een verhoogd risico op TSS. De Lancet publiceerde een studie Use, leakage, acceptability, safety and availability of the menstrual cup: a systematic review and a meta-analysis gepubliceerd in 2019, waarin 43 studies met betrekking tot menstruatiecup werden gereviewd. Op basis van hun studie verklaring zij: “Onze review geeft aan dat menstruatiecups een veilige optie zijn voor menstruatie management en de cups worden internationaal gebruikt. Er is behoefte aan kwalitatief goede studies op dit gebied. Verdere studies zijn nodig over de kosteneffectiviteit en het milieueffect, waarbij verschillende menstruatieproducten met elkaar worden vergeleken”.  

Hoewel menstruatiecups worden gezien als veilige menstruatieproducten, is het wel belangrijk bewust te zijn van TSS ontwikkeling bij gebruik van menstruatiecups. De studie van Nonfoux et al. 2018 geeft namelijk een groei aan van de Staphylococcus aureus en TSST-1 productie op menstruatiecups na 8 uur (in-vitro). Zelfs na 3 wasbeurten met water bleef de biofilm van Staphylococcus aureus aanwezig. Op basis van hun onderzoek stellen zij: “Een protocol met een tweede cup, die het mogelijk maakt om tussen de toepassingen door, de cup te steriliseren door deze uit te koken, moet worden aanbevolen”

Omdat TSS een zeldzame ziekte is, is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van het risico en de symptomen van TSS.

Onze tips om het risico op TSS te verminderen:

Beppy Cup: 2 tegen TSS

  1. Om het risico van TSS te verminderen, levert Beppy twee cups in plaats van één. Door elke keer een tweede cup bij je te hebben, kunt je de gebruikte cup opbergen en elke keer een schone cup inbrengen. Zorg ervoor dat je je gebruikte Beppy Cup grondig steriliseert als je thuiskomt, zodat je altijd een schone cup bij je hebt. Vergeet niet om je cup altijd om de 8 uur of minder te vervangen.
  2. Vermijd het te lang dragen van menstruatieproducten, dit geldt niet alleen voor tampons, maar ook voor menstruatiecups. Sommige merken menstruatiecups raden aan om de cup 12 tot 16 uur te dragen en andere merken geven aan dat het voldoende is om de  cup 1 of 2 keer per dag te legen. Er zijn zelfs merken die beweren dat je menstruatiecup de hele dag zonder zorgen kan worden gedragen. Wij raden je aan de cup niet langer dan 8 uur te gebruiken. Bij Beppy® staan we voor transparantie, goede hygiëne en gezondheid. Verwissel je cup  zo vaak mogelijk en zorg ervoor dat ze schoon en gesteriliseerd is, voordat je haar inbrengt. Zorg ervoor dat je je handen goed wast, voordat je in contact komt met de menstruatiecup. Je kan onze Essentiële Informatievideo bekijken voor meer informatie over het reinigen van cup.

 

  1. Schlievert, P. M. (2020, 19 marzo). Menstrual TSS remains a dangerous threat. The Lancet. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30060-2/fulltext 
  2. Billon et all., A. (2020, 10 marzo). Association of characteristics of tampon use with menstrual toxic shock syndrome in France. The Lancet. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30052-3/fulltext 
  3. van Eijk, A. M. (2019, 16 julio). Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Public Health. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667%2819%2930111-2/fulltext
  4. Nonfoux, L. et al (2018, June). Impact of currently marketed tampons and menstrual cups on Staphylococcus aureus growth and toxic shock syndrome toxin 1 production in vitro. Applied and Environmental Microbiology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29678918/
  5. Ross, A., & Shoff, HW (2020, 10 August). Toxic Shock Syndrome . The National Center for Biotechnology Information. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459345/

 

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen