Beppy Nederlands

Wat kan je het beste eten of drinken tijdens je menstruatie?

Wist je dat je door het wel of juist niet eten of drinken van bepaalde ingrediënten je je menstruatie kan beïnvloeden? Wij hebben een aantal  producten op een rijtje gezet.

Volkoren producten

Tijdens je periode vertraagt je spijsvertering. Hierdoor is het belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Gezonde vezels helpen je darmen op gang te houden en zorgen voor een verzadigd gevoel. Ga voor goed vezelrijk brood of ontbijt bijvoorbeeld met havermout.  Je zal hiervoor ook minder snel gaan snacken.

ijzerrijke groenten

Tijdens je menstruatie kan je ijzergehalte wat laag zijn. Door ijzerrijke groentes te eten kun je je ijzer weer wat aanvullen. Voorbeelden van ijzerrijke groenten zijn linzen, snijbiet, boerenkool, spruitjes, spinazie, erwtjes en asperges. Daarnaast zitten deze groentes natuurlijk ook boordevol andere fijne vitamine en mineralen.

Rood vlees

Ben je een vleeseter? Je verhoogt je ijzergehalte ook door het eten van rood vlees. Denk hierbij bijvoorbeeld aan carpaccio, een biefstukje of gehakt. Vlees is ook rijk aan eiwitten, zink, selenium en verschillende B-vitamines.

Schaaldieren

Mocht je niet zo een vleeseter zijn dan zou je kunnen kiezen voor schaaldieren.  Schaaldieren zijn enorm rijk aan ijzer en erg voedzaam. Oesters en mosselen bevatten bijvoorbeeld veel ijzer.  

Water

Het is altijd belangrijk om voldoende water te drinken maar tijdens je menstruatie kun je wel wat extra vocht gebruiken. Veel vrouwen houden ook wat vocht vast en door voldoende water te drinken zou je dit kunnen verhelpen.

Wat je beter kunt vermijdens tijdens je periode.

Frituur

We kunnen het allemaal heel goed voorstellen dat je nu juist trek hebt in een vette hap. Toch is het beter om tijdens je menstruatie even geen gefrituurde dingen te eten. Gefrituurd eten bevat veel transvetten. Deze transvetten verhogen je oestrogeengehalte en daarmee ook je menstruatiepijn.

Koffie

Cafeïne vernauwt de bloedvaten en is oestrogeen verhogend.  Dit kan er weer voor zorgen dat krampen erger worden. Cafeïne is ook terug te vinden in thee en cola.

Suiker

Tijdens je menstruatie is je bloedsuikerspiegel een beetje in de war. Hierdoor grijp je dus wat makkelijker naar die bak ijs, chocoladereep, koekjes en chips. Nu is het zo dat je bloedsuikerspiegel dan in één klap stijgt en je hierna een dip kunt krijgen. Dit vinden wij een lastig punt want aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat je beter geraffineerde suikers kunt laten staan, maar aan de andere kant moet je dit ook gewoon lekker kunnen doen wanneer je er zin in hebt toch?

Frisdrank

Niet alleen frisdrank maar drinken met koolzuur in het algemeen kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. En dit opgeblazen gevoel wil je liever niet hebben tijdens je ongesteldheid. Je kunt daarom beter voldoende water drinken.

Herken je bovenstaande? Eet jij anders tijdens je menstruatie of blijft je dieet hetzelfde?

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.