Kun je een menstruatiecup gebruiken in combinatie met een spiraal?

Menstruatiecup in combinatie met spiraal

IUD en menstruatiecup

We krijgen de laatste tijd vaak de vraag of je een menstruatiecup kunt gebruiken in combinatie met een Mirena of koper spiraal. Het antwoord hierop is: JA, dat kan! Laat je dus niet afschrikken door de enge verhalen die er op internet hierover rondgaan. Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden wanneer je deze twee wilt combineren. We gaan hier gedetailleerd op in in deze blog, dus lees zeker verder!

Waar moet je op letten wanneer je een menstruatie cup wilt combineren met een spiraal?

Een spiraaltje is T vormig anticonceptiemiddel met aan de onderkant een touwtje. Tijdens het plaatsen van je spiraal wordt dit touwtje door je gynaecoloog of dokter afgeknipt. Het spiraaltje zelf wordt in je baarmoeder geplaatst en het touwtje steekt bij de baarmoedermond uit. Bij sommige vrouwen vormt dit touwtje zich gedurende het dragen zich om de baarmoedermond en zij zullen daarom waarschijnlijk niet merken dat er een touwtje zit, bij andere vrouwen hangt het touwtje tegen de vaginawand aan. Wanneer je een menstruatie cup wilt gebruiken in combinatie met een spiraal, is het belangrijk dat het touwtje van je spiraal niet langer dan 3 cm is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je bij het verwijderen van je menstruatie cup per ongeluk het touwtje meetrekt en dus kans loopt dat je daarmee je spiraaltje verwijdert. Dit wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen. Bij het plaatsen van een spiraal is het daarom erg verstandig om te vragen of de gynaecoloog of dokter hier rekening mee wil houden.  

Hoelang moet je wachten na het plaatsen van een spiraal met het gebruik van een menstruatie cup? 

Vanuit studies is gebleken dat je na het plaatsen van je spiraal minimaal 3 maanden moet wachten met het gebruiken van een menstruatie cup.  

Vacuüm verbreken is een must!

Wanneer je een menstruatie cup plaatst is het belangrijk om deze vacuüm te laten trekken tegen je vaginawand. Op deze manier verminder je de kans op doorlekken. Wanneer je een cup verwijdert, is het heel belangrijk dat je het vacuüm ook weer verbreekt voordat je hem eruit trekt. Indien je dit niet doet vergroot je de kans dat je het spiraaltje verplaatst omdat je deze mee zou kunnen trekken doordat het vacuüm niet is verbroken. Let er ook op dat je niet per ongeluk het touwtje meetrekt met je vinger.
 
Hoe verwijder je een Beppy Cup op de juiste manier?

Je kunt het vacuüm verbreken door je wijsvinger tussen je vaginawand en de zijkant van je menstruatiecup te plaatsen en deze vervolgens naar binnen te drukken. Met je derde vinger kun je tegelijkertijd het lusje vasthouden. Wanneer je het vacuüm hebt verbroken, kun je de Beppy Cup verwijderen door aan het lusje te trekken. 

Is er een verhoogde kans op verwijdering van een spiraal bij gebruik van een menstruatie cup? 

Uit een recente studie van Long et al is gebleken dat er een (kleine) verhoogde kans is dat je per ongeluk je spiraal verwijdert bij het gebruik van een menstruatie cup, in tegenstelling tot vrouwen die geen menstruatie cup gebruiken. In deze studie zijn 1.092 vrouwen 3 jaar lang gevolgd. De groep bestond uit cup gebruikers en geen cup gebruikers. Na 24 maanden werd er gekeken naar de cijfers, toen bleek dat 17.3% van de vrouwen die wel een menstruatie cup gebruikten hun spiraal binnen deze periode hadden verloren. Bij 30.4% van deze vrouwen vond dit plaats tijdens het verwijderen van de menstruatie cup. Dit resultaat is iets hoger dan bij de groep vrouwen die geen menstruatie cup gebruiken, daarbij verloor 5.2% hun spiraal in deze periode.

We weten natuurlijk niet of zij de cup op de juiste manier hebben verwijdert en of dit misschien invloed zou kunnen hebben gehad op het onderzoek.

Indien je twijfelt over of jouw spiraal goed geplaatst is raden wij je aan om een afspraak te maken bij de dokter of gynaecoloog.

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen