De hormonale verschillen bij mannen en vrouwen

De hormonale verschillen bij mannen en vrouwen

De hormonale verschillen bij mannen en vrouwen. Het is allemaal ook best ingewikkeld. Het ene moment ben jij de gelukkigste vrouw van de wereld en het andere moment ben je aan het huilen, omdat de lamp in de slaapkamer stuk is. En je vriend? Die lijkt altijd gelukkig en huilt nooit. Hoe kan dit? Het is en blijft een vervelend ding, die hormonale verschillen en überhaupt die hormonen. Maar geloof het of niet, er zitten ook echt hele goede kanten aan deze hormonen en de schommelingen ervan. Dat leggen we in deze blog voor je uit!

Hormonen 

Wij, als mens, zowel man als vrouw hebben te maken met dezelfde geslachtshormonen. De geslachtshormonen zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. Wat nou het verschil maakt, is de hoeveelheid aan hormonen wij als man en vrouw hebben. Mannen hebben bijvoorbeeld ook oestrogeen en progesteron en wij vrouwen hebben ook testosteron, alleen veel mindere maten. Nu blijven deze hormoonsamenstellingen nooit gelijk aan elkaar, dit verandert met de jaren en bij vrouwen veranderen de hormonen per fase van de menstruatiecyclus. 

Voor- en nadelen van geslachtshormonen

  • Oestrogeen: 

Dit hormoon heeft ervoor gezorgd dat wij vrouwen – tijdens de puberteit – borsten krijgen, dat de baarmoeder groeit en de vagina zich verder ontwikkeld. Maar dit hormoon heeft op meer effect dan alleen het vrouwelijk lichaam, zo zorgt oestrogeen ook voor sterkere botten, een normale bloeddruk en emotionele balans. Bij mannen zorgt oestrogeen voornamelijk voor de productie van sperma.  

  • Progesteron: 

Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel. Ook zorgt progesteron ervoor dat de prikkeling wordt verminderd van de spieren in de baarmoeder, zodat er minder kans is op het afstoten van een bevruchte eicel. Mannen hebben ook progesteron, weliswaar in veel mindere mate, maar het is er wel! Progesteron wordt bij mannen voornamelijk aangemaakt in de testikels en dient als bouwstof voor testosteron. 

  • Testosteron: 

Testosteron is wel wat meer bekend en staat bij de meeste mensen bekend om het hormoon dat ons zin geeft in seks! Ook zorgt testosteron ervoor dat je sneller spieren op kunt bouwen, en is het voornamelijk verantwoordelijk voor het in stand houden en het ontwikkelen van de mannelijke eigenschappen. Testosteron zorgt voor bijvoorbeeld de productie van schaamhaar bij mannen en vrouwen, daarnaast zorgt het ervoor dat wij ons kunnen blijven voortplanten door de toename van het libido.  

Dit legt een beetje uit wat de functie is van de geslachtshormonen in ons lichaam. Maar waarom hebben wij vrouwen dan zo’n last hiervan, als de hormonen eigenlijk zo goed zijn voor ons? Dit heeft alles te maken met de schommelingen van deze hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Bij elke fase van de cyclus, horen weer andere hormonen. Een daling van bijvoorbeeld oestrogeen, heeft weer invloed op onze stemming. 

Wij zijn natuurlijk geen arts. Heb jij nou heel erg last van stemmingswisselingen, waardoor jij het gevoel hebt dat je er niet uit komt? Raadpleeg dan altijd een professional. 

Ontdek waarom onze Beppy-producten de favoriete keuze zijn van talloze tevreden klanten wereldwijd. Bestel jouw favorieten nu op onze webshop. Ontdek Beppy!

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen