Beppy Nederlands

Wat weet jij over de vagina?

1. Elke vagina ziet er anders uit 
Een feit. Door afbeeldingen op bijsluiters of door de reguliere rechttoe rechtaan tampons, denken we nog weleens dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. Echter elke vrouw heeft haar unieke vorm, lengte en verhoudingen. Daarnaast verandert je vagina ook naarmate je ouder wordt. Bijvoorbeeld doordat je kinderen hebt gekregen en je baarmoeder anders in je vagina is komen te liggen. Een standaardmodel vagina bestaat dus niet. Daarom is het zo fijn dat Beppy de vorm van jouw vagina aanneemt en dus altijd perfect past.

2. Je kunt een tampon kwijtraken
Een fabel, want de tampon kan nergens heen. Een tampon past niet door de baarmoedermond en kan dus onmogelijk in je baarmoeder terecht komen. Een vergeten tampon en het touwtje kan wel een eindje doorschuiven. Bijvoorbeeld doordat je de tampons tijdens seks laat zitten of nog een tweede inbrengt. ’n Doorgeschoven of vergeten te verwijderen tampon is een broeinest voor bacterien en moet je zo snel mogelijk verwijderen. Hurken en licht mee persen kan helpen. Met twee schone vingers voelen en pakken (pincetgreep) kan ook. Als het niet lukt, dan naar de huisarts. Je bent niet de eerste.

3. Vagina’s poetsen zichzelf
Een feit. Het milieu in de vagina heeft een natuurlijke zuurgraad waarbij de meeste zieketekiemen niet kunnen overleven. De vagina heeft dus een groot zelfreinigend vermogen. Wassen of flink boenen met speciale middelen en zeep verstoord deze zuurgraad in plaats van dat het bijdraagt.

4. De vagina bestaat uit meerdere onderdelen
Een fabel. De vagina is officieel alleen het inwendige deel van je geslachtsorgaan. Het uitwendige deel, dus de schaamlippen, clitoris en uitgang van de urinebuis heet vulva. De vagina is het deel tussen de baarmoeder en de buitenkant van het lichaam, cilindrisch en heel elastisch. Echter als we het in het algemeen over de vagina hebben, bedoelen we vaak wel zowel deinwendige als de zichtbare vrouwelijke geslachtsdelen.

5. De diepte neemt toe als je opgewonden bent
Een feit. De diepte van de vagina in ruststand varieert aanzienlijk, tussen de 6 en 12 cm. Als je opgewonden wordt dan rekt de vagina is z’n geheel bijzonder op en wordt gemakkelijk enkele cm dieper. De breedte varieert ook en kan enorm oprekken, bijvoorbeeld tijdens de bevalling.

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.