Hoe steriliseer je een menstruatiecup?

Nu je bekend bent met menstruatieproducten en ze vaak gebruikt, vraag je je waarschijnlijk af: hoe steriliseer je een menstruatiecup? In tegenstelling tot eerdere methoden (zoals tampons en maandverband), is de menstruatiecup gemaakt als een duurzaam en herbruikbaar product. Dit is een van de redenen waarom het tegenwoordig zo populair is. Het is echter heel belangrijk om te weten hoe je het moet steriliseren om ongemak en/of complicaties te voorkomen en optimaal van de voordelen te genieten. Hier leest u hoe u dat moet doen.

De eerste stap waarmee je rekening moet houden om er zeker van te zijn dat je veilig en gezond een menstruatiecup gebruikt, is te controleren of het materiaal echt gemaakt is van medische kwaliteitssilicone en van goede kwaliteit is. Dit is uiterst belangrijk, omdat het de kans op de verspreiding van bacteriën op het oppervlak aanzienlijk verkleint. Tegelijkertijd zorgt het ervoor en beschermt het je tegen infecties, schimmels en ziekten door zo antiseptisch mogelijk te blijven.

De volgende stap moet worden genomen wanneer je de cup in je vaginale kanaal gaat inbrengen. Je moet je ervan bewust zijn dat, ook al is het materiaal van je menstruatiecup van de hoogste kwaliteit medische siliconen, lucht, samen met contact met andere oppervlakken, sommige bacteriën op het oppervlak kunnen laten groeien. Het steriliseren van de cup zorgt ervoor dat zelfs in dergelijke gevallen (of in veel delicatere gevallen, zoals wanneer je de cup op de grond laat vallen in een openbaar toilet), de menstruatiecup veilig is om opnieuw te gebruiken.

Om dit te doen, moet je een speciale pan kiezen waarin je genoeg water doet om je menstruatiecup te bedekken. Dit kan een kleine keramische pan zijn, een hittebestendige kom of, een andere optie; een sterilizer (gebruik deze bij voorkeur voor niets anders dan het steriliseren van je cup). De volgende stap is het koken van het water en dan de menstruatiecup erin plaatsen. Als het een sterilizer is, volg je gewoon de instructies uit het instructieboekje.

Wij raden u aan uw cup niet in een pan met hoge temperaturen te laten staan, omdat u het risico loopt dat de beker smelt als het water uitdroogt. Langdurig hoge temperaturen kunnen na verloop van tijd zelfs het silicone aantasten, waardoor uw beker voortijdig beschadigd raakt. Als het water eenmaal het kookpunt heeft bereikt, duurt het slechts een paar minuten op laag vuur voordat de temperatuur het oppervlak heeft gesteriliseerd. Zodra u de beker met kokend water of stoom hebt gesteriliseerd, kunt u hem laten afkoelen tot kamertemperatuur of hem, als u haast hebt, onder koud water houden.

Voor de momenten waarop je niet thuis bent en geen kokend water kunt gebruiken, kun je de menstruatiecup wassen met intieme zeep die de pH van je vagina op peil houdt. Vergeet in deze gevallen niet om veel water te gebruiken bij het spoelen. Dit proces vervangt sterilisatie door middel van hitte niet, maar helpt wel het oppervlak van de cup vrij van bacteriën te houden totdat je thuis komt en de cup goed kunt schoonmaken.

Tot slot kun je je menstruatiecup wassen met een paar druppels waterstofperoxide en zuiveringszout om donkere vlekken te verwijderen. Je kunt een lepeltje in heet water doen of hem zelfs in pure waterstofperoxide laten weken om de vlekken volledig te verwijderen. Dit laatste moet je niet vaker dan twee keer per jaar doen, want het verkort de levensduur van je cup. In het ideale geval doet u dit proces aan het einde van elke cyclus, zodat het kopje langer zijn oorspronkelijke kleur behoudt. We hopen dat je veel aan deze informatie hebt gehad en dat je je menstruatiecup snel en gemakkelijk kunt schoonmaken en steriliseren.

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

// // //