Diabetes type 1

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een ziekte dat er voor zorgt dat je lichaam geen insuline meer kan maken. De oorzaak achter deze ziekte is je eigen weerstand. Het begint met he produceren van antilichamen die de bèta cellen in je alvleesklier aan valt. Als resultaat, maken deze cellen geen insuline meer, dat leidt tot een grote uitdaging – het lichaam kan suikers niet meer verwerken. Om dit onder controle te houden, worden mensen met diabetes type 1 afhankelijk van insuline pompen of insuline pennen.

Maar de echte vraag ligt echter in waarom is waarom ons eigen immuunsysteem zich tegen onze eigen bètacellen keert en die antilichamen aan maakt. Deze vraag is tot op de dag van vandaag nog steeds niet beantwoordt in de medische wereld.

Het begrijpen van de ingewikkelde relatie tussen het immuunsysteem en het maken van insuline is een belangrijke stap richting het verbeteren van de levens van mensen met diabetes type 1.

De studies over diabetes type 1 en de menstruatie cyclus.

Sinds de jaren 20, hebben onderzoekers zich verdiept in de relatie tussen diabetes type 1 en de menstruatie cyclus. Hoewel ons begrip van dit onderwerp beperkt is, hebben we het voor elkaar gekregen om een paar belangrijke artikelen te vinden die wat licht schijnen op dit onderwerp.

Het eerste artikel , “Menstrual Cycle, Glucose Control, and Insulin Sensitivity in Type 1 Diabetes,” richt zich vooral op een specifiek groep vrouwen met diabetes type 1. Hieruit blijkt dat sommige vrouwen minder gevoelig worden voor hun insuline tijdens de menstruatie vertonen, iets dat kan lijden tot hogeren bloedsuikers.

Vrouwen die met diabetes type 1 leven komen vaak voor unieke uitdagingen te staan in hun menstruatie cyclus. Ze hebben een groter kans dat ze onregelmatige ongeteld worden en soms is het zo dat ze zelfs minder bloeden of helemaal niet. Daarbij komt ook nog dat ze eerder de overgang in gaan en ze hebben later hun eerste ongesteldheid later dan de gene zonder diabetes type 1. De ziekte kan ook een hogere kans op stil geboren baby’s verhogen, de kans op een succesvolle zwangerschap is kleiner en de kans op ziektes aan je geslachtsorganen is hoger.

Het is intrigerend dat de menstruatiecyclus bij sommige vrouwen met diabetes type 1 een waarneembare invloed lijkt te hebben op de bloedsuikerspiegel. Tussen de periode van de ovulatie en het begin van je menstruatie, kunnen je bloedsuikers hoger zijn en je gevoeligheid voor je insuline kan afnemen als resultaat kun je hogere bloedsuikers ervaren.

Onze zoektocht naar een dieper begrip voor deze ingewikkelde interactie gaat verder. Als we de invloeden van de menstruatie cyclus op diabetes type 1 ontrafelen. Onderweg naar een betere manieren om diabetes type 1 onder controle te krijgen.

Mijn eigen ervaringen met diabetes type 1

Ik kreeg mijn diagnose toen ik 5 jaar oud was, ook al heeft die diagnose mijn leven op z’n kop gezet, de jaren vlogen voor bij. Voor dat ik het wist was ik 12 en werd ik voor het eerst ongesteld. De eerste paar jaar waren rustig, maar toen ik 16 werd begon ik op te merken dat mijn bloedsuikers om hoog gingen de week voor dat ik ongesteld werd en tijdens mijn ongesteldheid. Dit riep wat zorgen op en ik besloot op mijn dokter een bezoekje te brengen.

De dokter stelde me gerust dat dit heel normaal is en legde uit dat het mijn hormonen waren die invloed hebben op mijn bloedsuikers. Ze gaf me het advies om mijn bloedsuiker om de 2 uur te checken. Onthoud wel dat ik destijds net 16 was en ik was een koppige tiener. Ik deed niet wat de dokter want wie wil nou tijdens de les of bij vrienden thuis?

Na een tijdje begonnen de hoge bloedsuikers en de invloeden van mijn hormonen een tool op mijn mentale gezondheid en mijn fysieke gezondheid te nemen. Ik begon me steeds meer depressief te voelen en ik was erg vermoeid. Ik besloot om weer naar de dokter te gaan, natuurlijk was de dokter niet zo blij dat ik niet luisterde naar haar. Na een lang gesprek met haar hebben we besloten dat ik tijdens iedere pauze mijn bloedsuikers check.

Maar de tijden zijn veranderd. Ik ben gestopt met de insuline pomp en ben terug gaan naar de insuline pen want de pomp paste niet goed bij me. Mensen weten dat de insuline pomp beter is om je bloedsuikers onder controle te houden. Het was verassend dat de insuline pen beter werkte voor mij, omdat mijn mentale gezondheid er erg mee vooruit ging en het begon me meer te boeien. Het is mij gelukt om mijn bloedsuikers onder controle te krijgen tijdens mijn menstruatie door 15 minuten te gaan wandelen en niet zomaar ingeven aan die cravings.

Een ding dat wel het zelfde bleef in dit avontuur is dat mijn bloedsuikers mijn mood-swings versterken en andersom. Als we bloedsuikers te hoog of ze laag zijn dan kan in meer van slag raken.

Ik heb geluk dat ik persoonlijk dat ik lichte symptomen heb ervaren tijdens mijn ongesteldheid, waarschijnlijk door de controle die ik wist te krijgen over mijn diabetes. Als je zelf zorgen heb, raakt ik strek aan om naar de dokter te gaan.

 

 

 

Toor S, Yardley JE, Momeni Z. Type 1 Diabetes and the Menstrual Cycle: Where/How Does Exercise Fit in? Int J Environ Res Public Health. 2023 Feb 4;20(4):2772. doi: 10.3390/ijerph20042772

Gamarra E, Trimboli P. Menstrual Cycle, Glucose Control and Insulin Sensitivity in Type 1 Diabetes: A Systematic Review. J Pers Med. 2023 Feb 20;13(2):374. doi: 10.3390/jpm13020374.

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

// // //