Hormonale cyclus, de 4 fases van je cyclus uitgelegd!

hormonale cyclus

Als vrouwen ervaren we elke maand een reeks veranderingen in ons lichaam, gedreven door onze hormonen. Deze cyclische processen beïnvloeden niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook onze emoties, energieniveaus en algehele welzijn. In deze blog vertellen we je meer over de hormonale cyclus en de 4 belangrijkste fases van deze cyclus: menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase!

Wat is de hormonale cyclus?

De hormonale cyclus is een natuurlijk proces in het lichaam van vrouwen en gaat als volgt:

 1. Menstruatie: Het begint met de menstruatie, waarbij de baarmoeder zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Gedurende periode werpen de baarmoederwand en onbevruchte eicellen af, resulterend in menstruatiebloedingen.
 2. Folliculaire fase: Na de menstruatie begint de follikelstimulerende fase. Dit is wanneer je eierstokken klaar zijn om nieuwe eitjes te maken. Kleine blaasjes, ook wel follikels genoemd, beginnen te groeien in de eierstokken. Elke follikel bevat een eicel die klaar is om te rijpen voor de ovulatie.
 3. Ovulatie: Ongeveer halverwege de cyclus, meestal rond dag 14 bij een cyclustijd van 28 dagen, vindt de ovulatie plaats. Een volgroeide follikel barst open en geeft een eicel vrij die klaar is om bevrucht te worden.
 4. Luteale fase: Na de ovulatie begint de luteale fase. De lege follikel verandert in het zogenoemde ‘corpus luteum’, dat progesteron produceert om de baarmoederwand voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Als er geen zwangerschap optreedt, neemt de productie van hormonen af en begint de cyclus opnieuw met je menstruatie.

Deze cyclische veranderingen worden gereguleerd door verschillende hormonen, waaronder oestrogeen, progesteron, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH). Elk van deze fasen kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Lees hier ook een interessant artikel over de hormonen LH en FSH!

De invloed van je hormonale cyclus op je dagelijks leven

De invloed van je hormonale cyclus op je dagelijks leven is iets wat veel vrouwen maar al te goed kennen. Helaas kunnen die schommelende hormoonlevels ervoor zorgen dat je je zowel fysiek als emotioneel anders voelt dan normaal. Stemmingswisselingen kunnen zomaar uit het niets opduiken, en lichamelijke klachten zoals krampen, vermoeidheid of zelfs hoofdpijn kunnen je dag flink in de war schoppen. Het verschilt per persoon en zelfs per cyclus welke klachten je kunt ervaren en in welke mate. Sommige geluksvogels ervaren nauwelijks klachten, dat kan ook! Hoe dan ook: Het is oké om je soms wat anders te voelen dan normaal. Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen en naar je lichaam te luisteren!

Tips voor het omgaan met je hormonale cyclus

 • Luister naar je lichaam: Luister naar wat je lichaam je vertelt tijdens verschillende fasen van je cyclus. Als je vermoeid bent, gun jezelf dan rust. Als je behoefte hebt aan beweging, maak dan tijd voor wat lichte lichaamsbeweging. Door goed naar je lichaam te luisteren, kun je beter voor jezelf zorgen.
 • Eet gezond: Voed je lichaam met voedzame voeding die je hormonen in balans kan houden. Zorg voor voldoende inname van groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitten gedurende je hele cyclus.
 • Beweeg regelmatig: Fysieke activiteit kan helpen bij het reguleren van je hormonen en het verminderen van symptomen zoals stemmingswisselingen en krampen. Kies activiteiten die je leuk vindt en die passen bij je energieniveau op dat moment.
 • Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is heel belangrijk voor het reguleren van je hormonen en het bevorderen van een gezonde cyclus. Probeer een consistente slaaproutine te handhaven en geef jezelf toestemming om extra slaap te nemen als dat nodig is tijdens bepaalde fasen van je cyclus.
 • Stressmanagement: Stress en hormonen zijn geen goede combinatie. Probeer je stresslevels laag te houden. Meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen helpen bij het verminderen van stress, daar worden je hormonen blij van!
Beppy: jouw partner tijdens de menstruatie

Bij Beppy streven we ernaar vrouwen producten aan te bieden die comfort en zelfvertrouwen bevorderen gedurende alle dagen van de menstruatiecyclus. Onze Beppy Menstruatiecup, Beppy Tampons en menstruatieondergoed zijn ontworpen om jou veilig en comfortabel door je menstruatieperiode te begeleiden, met maximale bescherming en comfort als onze topprioriteit. Daarnaast hebben we een verfijnde verzorgingslijn, met heerlijke silky shower foam voor dagelijks gebruik. Ontdek ons assortiment en bestel eenvoudig online!

Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

  Verzending berekenen
  Coupon toepassen