Taboes doorbreken

Taboes doorbreken

Taboes en menstruatie:

Het is tijd voor een open en eerlijk gesprek over een onderwerp dat al veel te lang gehuld is in mythes en misvattingen: menstruatie. Van fabels tot culturele overtuigingen, er bestaan veel mythes die rechtgezet moeten worden. Dus laten we de taboes doorbreken en die menstruatiemythes voor eens en altijd ontkrachten.

 

Mythe: je mag niet sporten tijdens je menstruatie

Feit: Lichaamsbeweging is niet alleen veilig, maar kan zelfs heilzaam zijn tijdens je menstruatie. Lichte tot matige lichaamsbeweging kan krampen verlichten, je humeur een boost geven en de bloedsomloop verbeteren. Dus ga naar de sportschool, doe aan yoga of ga wandelen – je menstruatie hoeft je er niet van te weerhouden om actief en gezond te blijven.

Mythe: menstruatiebloed is vies

Feit: menstruatiebloed is een natuurlijke lichaamsfunctie en is niet vies of onrein. Het is een combinatie van bloed, baarmoederslijmvlies en andere vloeistoffen. Net als elk ander lichaamsvocht zorgen goede hygiënepraktijken, zoals het gebruik van maandverband en een goede menstruatiehygiëne, ervoor dat je schoon en comfortabel blijft tijdens je menstruatie.

Mythe: je kunt niet zwanger worden tijdens je menstruatie

Feit: Hoewel de kans om zwanger te worden tijdens je menstruatie kleiner is, is het niet onmogelijk. Sperma kan enkele dagen in het lichaam overleven en als je een kortere menstruatiecyclus hebt, kun je kort na het einde van je menstruatie ovuleren. Als je geen zwangerschap plant, is het altijd het beste om consequent anticonceptie te gebruiken.

Mythe: PMS is alleen maar stemmingswisselingen

Feit: Premenstrueel syndroom (PMS) heeft niet alleen te maken met stemmingswisselingen. Het kan een hele reeks fysieke en emotionele symptomen omvatten, waaronder een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, prikkelbaarheid en meer. PMS is een echt verschijnsel dat wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en het is belangrijk om de verschillende symptomen die mensen kunnen ervaren te erkennen en aan te pakken.

Mythe: menstruatiebloed trekt haaien aan

Feit: Je hebt misschien wel eens de mythe gehoord dat haaien menstruatiebloed op kilometers afstand kunnen waarnemen. Maar raad eens? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt. Dus als je van plan bent om tijdens je menstruatie een duik in de oceaan te nemen, kun je er zeker van zijn dat je geen gevaar loopt om bezoekers onder water aan te trekken!

 

Het doorbreken van taboes en het ontkrachten van mythes over menstruatie is een stap in de richting van een opener en beter opgeleide samenleving. Laten we onszelf en elkaar de juiste informatie geven over menstruatie. Door deze mythes te ontkrachten, maken we de weg vrij voor gezondere gesprekken, betere menstruele hygiëne en meer begrip.

 

Onthoud dat menstruatie een natuurlijk onderdeel van het leven is en dat je je er niet voor hoeft te schamen. Hoe meer we openlijk over menstruatie praten, hoe dichter we bij het einde van het stigma komen en menstruatie omarmen als een normaal en natuurlijk lichaamsproces.

Op het ontkrachten van mythes, het vieren van kennis en het vooruitkomen met zelfvertrouwen en empowerment!

 

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen