Het is allemaal ook best ingewikkeld. Het ene moment ben jij de gelukkigste vrouw van de wereld en het andere moment ben je aan het huilen, omdat de lamp in de slaapkamer stuk is. En jouw vriend? Die lijkt altijd gelukkig en huilt niet om een kapotte lamp. Hoe kan dit?
Het is en blijft een vervelend ding, die hormonale verschillen en überhaupt die hormonen. Ikzelf heb er ook onwijs veel last van, dus ik dacht: “Dit ga ik eens even goed uitzoeken”. En geloof het of niet, er zitten ook echt hele goede kanten aan deze hormonen en de schommelingen ervan! Dat ga ik in deze blog verder voor je uitleggen.
- Hormonen
Wij, als mens, zowel man als vrouw hebben te maken met dezelfde geslachtshormonen. De geslachtshormonen zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. Wat nou het verschil maakt, is de hoeveelheid aan hormonen wij als man en vrouw hebben. Mannen hebben bijvoorbeeld ook oestrogeen en progesteron en wij vrouwen hebben ook testosteron, alleen veel mindere maten. Nu blijven deze hormoonsamenstellingen nooit gelijk aan elkaar, dit verandert met de jaren en bij vrouwen veranderen de hormonen per fase van de menstruatiecyclus.
Ik zal even uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van de geslachtshormonen:
- Oestrogeen:
Dit hormoon heeft ervoor gezorgd dat wij vrouwen, tijdens de puberteit, borstenvorming hebben gekregen, dat de baarmoeder is gaan groeien en dat de vagina zich verder heeft ontwikkeld. Maar dit hormoon heeft op meer effect dan alleen het vrouwelijk lichaam, zo zorgt oestrogeen ook voor bijvoorbeeld sterkere botten, een normale bloeddruk en emotionele balans. Bij mannen zorgt oestrogeen voornamelijk voor de productie van sperma.
- Progesteron:
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel. Ook zorgt progesteron ervoor dat de prikkeling wordt verminderd van de spieren in de baarmoeder, zodat er minder kans is op het afstoten van een bevruchte eicel. Mannen hebben ook progesteron, weliswaar in veel mindere mate, maar het is er wel! Progesteron wordt bij mannen voornamelijk aangemaakt in de testikels en heeft als functie: bouwstof voor testosteron.
- Testosteron:
Testosteron is wel wat meer bekend en staat bij de meeste mensen bekend om het hormoon dat ons zin geeft in seks! Ook zorgt testosteron ervoor dat je sneller spieren op kunt bouwen en is het voornamelijk verantwoordelijk voor het in stand houden en het ontwikkelen van de mannelijke eigenschappen. Testosteron zorgt voor bijvoorbeeld de productie van schaamhaar bij mannen en vrouwen en zorgt ervoor dat wij ons kunnen blijven voortplanten door de toename van het libido.
Dit legt een beetje uit wat de functie is van de geslachtshormonen in ons lichaam. Maar waarom hebben wij vrouwen dan zo’n last hiervan, als de hormonen eigenlijk zo goed zijn voor ons? Dit heeft alles te maken met de schommelingen van deze hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Bij elke fase van de cyclus, horen weer andere hormonen. Een daling van bijvoorbeeld oestrogeen, heeft weer invloed op onze stemming.
Kortom is er dus een hoop waar wij geen invloed hebben en als jij moet huilen om een kapotte lamp, omdat jij bijna ongesteld moet worden, is dat maar zo! Laat die tranen maar vloeien, net zo goed als jouw geluk, wanneer jij je gelukkig voelt en heb jij zin om te seksen? Laat die testosteron maar lekker zijn werkt doen 😊
PS: Ik ben natuurlijk geen arts. Heb jij nou hele erge last van stemmingswisselingen, waardoor jij het gevoel hebt dat je er niet uit komt? Raadpleeg dan altijd een professional.