Wat is een menstruatiecyclus?

Wat is een menstruatiecyclus

Wat is een menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de eerste dag van de volgende menstruatie.

Hoe lang is mijn menstruatiecyclus?

De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per persoon. De gemiddelde duur van een cyclus is 28 dagen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. De oorzaak van een onregelmatige cyclus ligt vaak bij een verstoring van de hormoonniveaus. Het is helemaal niet raar wanneer je cyclus niet met de dag gelijk loopt. Er zijn wel een aantal invloeden die ervoor kunnen zorgen dat je menstruatie uitblijft of waardoor je onregelmatig ongesteld bent. Voorbeelden van deze invloeden zijn: medicijngebruik, overmatig sporten of stress. Stoppen met de pil kan ook een storing in de cyclus veroorzaken. Soms kan het wel maanden duren voordat de menstruatie weer juist op gang komt.

Halverwege de cyclus komt er een eitje vrij uit één van de eierstokken. Als het eitje wordt bevrucht kan het zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Zo begint een zwangerschap.

Wanneer is mijn meest vruchtbare periode?

De meest vruchtbare periode van de vrouw ligt tussen het twintigste en dertigste levensjaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid af, tot de menopauze. Vanaf dan stopt de menstruatie en eindigt de vruchtbare periode. De periode waarin het menstruatiepatroon afneemt noemt men ook wel de overgang. De overgang kan tot wel 10 jaar duren en gaat meestal gepaard met klachten. De leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt verschilt maar ligt gemiddeld rond de 50 jaar.

Wat zijn mijn meest vruchtbare dagen?

Er bestaan handige apps waar in je je cyclus kunt bijhouden. Zo ontdek je je meest vruchtbare dagen en kun je uitrekenen hoe lang je cyclus gemiddeld is. In de meeste apps kun je ook invullen hoe je stemming is op bepaalde dagen. Zo kun je onderzoeken of er overeenkomsten zijn en jezelf die dagen dus lekker extra in de watten leggen. Zorg voor een comfortabele menstruatie.

Ben je op dit moment ongesteld en kan je wel wat tips gebruiken voor een comfortabele menstruatie?

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen