Hoe integreer jij hormoonvriendelijke voeding in je leven?

Stel je voor dat je op een maandagochtend wakker wordt, enthousiast over de week die voor je ligt. Maar als je op kantoor komt, voel je een onverwachte golf van vermoeidheid over je heen spoelen. Je stemming schommelt als een slinger, waardoor je verward achterblijft. En als klap op de vuurpijl grijp je naar suikerhoudende snacks uit de automaat op kantoor, ook al probeer je gezonder te eten. 

Klinkt dat bekend?

Ook wij hebben dit vaker meegemaakt.  Het is die tijd van de maand dat je hormonen de overhand nemen en je uit balans brengen. Hoeveel jaren menstrueer je nu al? Toch komt het op de een of andere manier nog steeds als een schok dat je bodemloze maag en gevoelens van wanhoop ermee te maken hebben – de goeie ouwe menstruatiecyclus. 

Maar in plaats van je deze keer hulpeloos te voelen, besluit je dat het tijd is om het heft in eigen handen te nemen en het verband tussen voeding en hormonaal welzijn te onderzoeken. 

 

Waarom voeding belangrijk is:

Het voedsel dat we eten is de brandstof die ons lichaam aandrijft, en onze hormonen zijn daarop geen uitzondering. Hormonen zijn als de dirigenten van onze lichamelijke symfonie en beïnvloeden alles, van onze stemming tot ons energieniveau. Door bewuste keuzes te maken over wat we eten tijdens elke fase van onze menstruatiecyclus, kunnen we de hormoonspiegels stabiliseren, ongemakkelijke symptomen verminderen en ons algehele welzijn verbeteren.

 

Bij beppy geloven we dat elke persoon een uniek universum is met specifieke behoeften, maar tegelijkertijd deel uitmaakt van een gemeenschap met gemeenschappelijke dingen, zoals hun cyclus. In plaats van een strikt maaltijdplan voor te schrijven, ligt de nadruk op het opnemen van voedingsmiddelen die aansluiten bij de verschillende fasen van iemands cyclus, zodat persoonlijke voorkeuren tot bloei kunnen komen.

 

Menstruatiefase (dag 1 tot 5)

Bladgroenten (spinazie, boerenkool, collard greens): Boordevol ijzer, magnesium en vitamine B, kunnen deze groenten het bloedverlies aanvullen en de spierfunctie ondersteunen, waardoor krampen verminderen.

Linzen en bonen: Uitstekende bronnen van ijzer, vezels en eiwitten, ze leveren duurzame energie en bevorderen een gevoel van verzadiging, waardoor die vervelende trek wordt beteugeld.

Rood vlees (magere stukken): Een krachtige bron van heemijzer, gemakkelijk opneembaar door het lichaam, helpt bij het aanvullen van het ijzergehalte en verhoogt de vitaliteit.

 

Folliculaire fase (dag 6 tot 14) 

Volkoren granen (haver, quinoa, bruine rijst): Rijk aan vezels en complexe koolhydraten, ze stabiliseren de bloedsuikerspiegel en geven blijvende energie, wat je positieve instelling ondersteunt.

Vers fruit en groenten: Boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, ze versterken de immuunfunctie en houden hormonen in harmonie.

Zalm en walnoten: Boordevol omega-3 vetzuren, ze verminderen ontstekingen, verlichten stemmingswisselingen en ondersteunen de algehele gezondheid van de hersenen.

 

Ovulatiefase (dag 15 tot 17) 

Bladgroenten (alweer!): Rijk aan foliumzuur en calcium, ze ondersteunen de gezondheid van eieren en botsterkte, essentieel voor een mogelijke zwangerschap.

Eieren: Een uitstekende bron van choline, een voedingsstof die van vitaal belang is voor de ontwikkeling van de hersenen, en eiwitten, die een gezonde ovulatie en hormoonproductie bevorderen.

Avocado’s: bevatten veel gezonde vetten en kalium, en helpen bij de hormoonsynthese en -balans, wat je vruchtbaarheidsreis ondersteunt.

 

Luteale fase (dag 18 tot 28)

Kikkererwten: Een geweldige bron van vitamine B6, ze helpen bij de productie van serotonine, verheffen je humeur en verminderen prikkelbaarheid.

Bananen: Rijk aan vitamine B6 en kalium, ze verlichten een opgeblazen gevoel en helpen de waterbalans op peil te houden.

Pure chocolade (met mate!): Bevat magnesium en antioxidanten, kan de stemming verbeteren en zoete trek stillen zonder te overdrijven.

 

Je hebt nu een holistische gids voor het voeden van je hormonen tijdens elke menstruatiefase!

Hoe ben jij van plan om deze hormoonvriendelijke voedingskeuzes in je dagelijkse leven op te nemen? 

Deel je ervaringen en tips met ons en laten we samen de kracht van voeding vieren om ons hormonale welzijn te verbeteren.

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen