Menstruatiecup na de geboorte? Lees hier alles wat je moet weten!

Menstruatiecup na de geboorte

Na de geboorte van je baby komen er veel nieuwe dingen op je af als kersverse moeder. Eén van die dingen kan zijn dat je je menstruatie opnieuw verwelkomt na een periode van afwezigheid tijdens de zwangerschap. Als je gewend bent geraakt aan het gebruik van een menstruatiecup voordat je zwanger werd, vraag je je misschien af of je deze ook na de geboorte kunt blijven gebruiken. Het is begrijpelijk dat je je dit afvraagt, aangezien je lichaam voor, tijdens en na de bevalling een reeks belangrijke veranderingen heeft doorgemaakt. Vooral in het geval van een vaginale bevalling vragen veel vrouwen zich af of hun bekkenbodem ooit nog hetzelfde zal zijn. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik van een menstruatiecup na de geboorte.

Veranderingen in het lichaam na de bevalling

Enerzijds is het waar dat bij een natuurlijke bevalling het vaginakanaal uitzet en daardoor aan stevigheid en kracht inboet. Dit kan ook gebeuren bij een ingeleide bevalling, omdat het lichaam daarop was voorbereid, maar de nawerkingen zijn meestal niet zo duidelijk. Anderzijds is het mogelijk om de sterkte van de vaginale wanden na een redelijke periode te herstellen. In de eerste weken van het puerperium (ook wel postpartum genoemd) moet het lichaam genezen en zijn natuurlijke verdeling beginnen terug te krijgen.

Het gebruik van de menstruatiecup na de geboorte

Na ongeveer zes weken zul je in staat zijn de cup in te brengen. Vóór deze periode raden professionals aan om uitwendige producten voor vrouwelijke hygiëne te gebruiken (handdoeken, maandverband, absorberend ondergoed, enz.) en alles wat invasief is te vermijden. Zij raden ook aan om penetrerende geslachtsgemeenschap te vermijden, omdat het lichaam nog aan het genezen is.

Tips voor het gebruik van de menstruatiecup na de bevalling

  • Wacht op volledig herstel: Geef je lichaam voldoende tijd om volledig te herstellen na de bevalling voordat je weer begint met het gebruik van inwendige menstruatieproducten zoals de Beppy menstruatiecup. Overleg met je arts om te bepalen wanneer het veilig is om de cup te gebruiken.
  • Neem de tijd: Neem de tijd om weer vertrouwd te raken met het inbrengen en verwijderen van een menstruatiecup. Het kan enige tijd duren voordat je weer volledig op je gemak bent na de bevalling.
  • Houd de cup schoon: Zorg ervoor dat je de Beppy menstruatiecup regelmatig reinigt en steriliseert volgens de instructies. Dit helpt om infecties te voorkomen en je cup in optimale conditie te houden.
  • Luister naar je lichaam: Als je tijdens het gebruik van de Beppy menstruatiecup na de bevalling ongemak ervaart, stop dan met het gebruik en raadpleeg je arts voor advies. Luister naar de signalen van je lichaam en pas indien nodig je gebruik aan.
  • Oefen bekkenbodemoefeningen: Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om de spieren rondom je bekkengebied te versterken na de bevalling. Dit kan de ondersteuning bieden die nodig is voor het comfortabel dragen van de een menstruatiecup.

Nu je deze twijfel hebt opgelost, kun je het gebruik van de menstruatiecup plannen terwijl je voor je baby zorgt. Het gebruik van een menstruatiecup na de geboorte kan dus geen kwaad, zolang je lichaam volledig is hersteld en je je comfortabel voelt bij het gebruik ervan. Luister naar je eigen lichaam om de beste beslissing te nemen voor jezelf en je postpartum herstel.

Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen