Vaginale geur: Wat zegt het over je gezondheid?

vaginale geur

Soms komen we voor onderwerpen te staan waar we liever niet over praten, zoals vaginale geur. Maar maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Bij Beppy begrijpen we dat dit een uitdaging kan zijn voor veel vrouwen. Daarom willen we je graag voorzien van informatie en geruststellen. Lees hier wat vaginale geur over je gezondheid zegt en wat je eraan kunt doen!

Wat is vaginale geur en waar wordt het door beïnvloedt?

Vaginale geur wordt veroorzaakt door een combinatie van afscheiding en bacteriën die aanwezig zijn in de vagina. In de meeste gevallen heeft deze geur een lichte, muskusachtige geur die als normaal wordt beschouwd. Het varieert uiteraard per vrouw, maar het kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals hormonale schommelingen, de menstruatiecyclus, seksuele activiteit en hygiënische gewoonten.

Wat zegt vaginale geur over je gezondheid?

Een sterke vaginale geur kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals:

 • Bacteriële vaginose: Dit is een veelvoorkomende infectie die wordt veroorzaakt door een onbalans in de natuurlijke bacteriën van de vagina. Het kan leiden tot een sterke, visachtige geur, vooral na geslachtsgemeenschap.
 • Schimmelinfectie: Schimmelinfecties kunnen ook een verandering in vaginale geur veroorzaken, vaak vergezeld van jeuk en irritatie. De geur wordt vaak beschreven als broodachtig of gistachtig.
 • Trichomoniasis: Dit is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) veroorzaakt door een parasiet. Symptomen zijn onder meer een sterke, onaangename geur, samen met jeuk en irritatie.

Als je merkt dat je afscheiding stinkt of gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, pijn of abnormale afscheiding, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan de oorzaak van de geur vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Tips voor een frisse vaginale geur

Hier zijn enkele tips om een frisse vaginale geur te behouden:

 • Hygiëne is essentieel: Reinig de buitenkant van je vagina dagelijks met lauw water. Vermijd echter het gebruik van geurige producten zoals geparfumeerde zeep of douchegel, omdat deze de natuurlijke PH-waarde kunnen verstoren.
 • Draag ademende kleding: Kies voor katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding, omdat dit kan leiden tot een ophoping van vocht en bacteriën. Maak tijdens je menstruatie gebruik van menstruatiecups, sponstampons en menstruatieondergoed om de groei van bacteriën tijdens je menstruatie tegen te gaan!
 • Eet gezond: Een uitgebalanceerd dieet kan ook bijdragen aan een gezonde vaginale flora. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die rijk zijn aan suiker en geraffineerde koolhydraten, omdat deze de groei van schadelijke bacteriën kunnen bevorderen.
 • Vermijd een inwendige douche: Het is belangrijk om te onthouden dat de vagina een zelfreinigend orgaan is en geen interne reiniging nodig heeft. Het inbrengen van water of andere vloeistoffen kan de natuurlijke balans verstoren en juist meer problemen veroorzaken. Doe dit niet!

Heb je vragen over onze producten of andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

  Verzending berekenen
  Coupon toepassen