Menstruatiearmoede

Heb je ooit gehoord over het begrip ‘menstruatiearmoede?

Zo niet, dan ben je een van de gelukkigen. Menstruatiearmoede is een probleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Menstruatie armoede ontstaat doordat de prijzen van menstruatie-producten onbetaalbaar zijn geworden voor mensen die weinig geld hebben. Daardoor beschikken veel mensen niet over de nodige middelen om de dagen van de menstruatie hygiënisch en verantwoord door te komen. Dit houdt in dat zij zich moeten verschonen in onveilige ruimten, en gebrek hebben aan onderwijs en daarmee gebrek aan de juiste kennis.

Dit probleem treft meisjes en vrouwen van alle leeftijden over de hele wereld; het blijkt dat naar schatting 500 miljoen menstruerende mensen geen geld voor maandverband of tampons hebben en andere hygiënische voorzieningen. Velen zijn daardoor gedwongen om alternatieve producten te gebruiken om hun menstruatie op te vangen, zoals: kranten, sokken, toiletpapier, katoenen pads, oude shirts en plastic zakken. Dit betekent niet alleen een duidelijk probleem voor het milieu, want deze producten zijn niet biologisch afbreekbaar, maar ze brengen ook de gezondheid van deze meisjes en vrouwen in gevaar en verergeren de kans op infecties en ziekten doordat deze producten niet gesteriliseerd zijn, en daarom niet veilig zijn.

Het gebrek aan menstruatie-producten zorgt voor onzekerheid en ongemak bij deze mensen, waardoor ze vaak binnen blijven om zo sociale bijeenkomsten te vermijden. Wist je dat 49% van de mensen tussen de 14 en 21 jaar wel eens een hele dag niet naar school gaan omdat ze geen maandverband of tampons in huis hadden?! En dat 18,9% van de menstruerende mensen die in armoede leven geen geld voor menstruatie producten hebben en daarbij ook geen toegang tot een schone leef omgeving hebben waarin ze zichzelf netjes en veilig kunnen verschonen. 9% van deze mensen heeft niet eens toegang tot badkamer.

Wat kan er gedaan worden om dit probleem te verhelpen?

Indien je van plan bent om je steentje bij te dragen, dan kun je dit doen door te doneren en deel te nemen aan campagnes die deze armoede aanpakken. Zo breng je in specifieke gevallen op korte termijn zelf verandering teweeg en help je mensen die niet genoeg geld hebben aan menstruatieproducten. Er zijn echter bredere veranderingen nodig om een structurele verandering in dit probleem kunnen brengen.

Dit zijn:

Nationale belangenbehartiging: Vrouwen hebben de steun van hun regeringen nodig om te zorgen voor een goede infrastructuur en gemakkelijke toegang tot betaalbare en veilige menstruatieproducten.

Meer onderwijs en kennisdeling: Kennisdeling tussen organisaties, gemeenschappen en scholen moeten menstruerende mensen tot hun prioriteiten rekenen en als een fundamenteel onderdeel van het onderwijsproces beschouwen.

De particuliere sector: bedrijven kunnen grote bondgenoten zijn door bij te dragen aan het verstrekken van informatie en toegang tot veilige voorzieningen en bijvoorbeeld gratis menstruatieproducten, naast het destigmatiseren van menstruatie en het integreren van de aanpak ervan in hun beleid.

Evidence-Based liefdadigheidsprogramma’s: Programma’s die menstrueerders correct en tijdig voorlichten. Ze kunnen de nodige producten verschaffen en de mensen en hun gemeenschappen steunen.

Aanvullend onderzoek: Dit is nodig om de effecten van armoede op de menstruatiegezondheid te begrijpen en te weten hoe die te bestrijden.

Wetgeving: Beschermende wetgeving kan zorgen voor betaalbare toegang tot adequate voorzieningen en producten voor menstruele hygiëne, en zo alle mensen beschermen, ongeacht hun sociaal-economische status. Overheden kunnen ook de belastingen op menstruatieproducten verlagen, waardoor ze betaalbaarder worden.

Wist je dat een menstruatiecup op lange termijn een van de goedkoopste menstruatieproducten is? Gezien het feit dat je deze jaren kunt gebruiken, komt het uiteindelijk veel goedkoper uit. Bestel hier jouw Beppy Cup !

Laat een antwoord achter

Ken jij Beppy al?

Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.

Recenten berichten

Volg ons

Howto

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wij zullen je nooit spammen.

    Verzending berekenen
    Coupon toepassen